Lina Margit i Kulåra

I mellandagarna bad Mojje mig att fota en vittröja (den vita ”jackan” till folkdräkten) som hon sytt. Det blev ett fint tillfälle att ta dessa porträtt på Margit som beställt tröjan. Efteråt fikade vi hos Margit och hennes partner berättade att min mormor och morfar var de första som bjöd in honom när han kom som utsocknes stockholmare till ön på 70-talet. Mormor lindade in fisk i tidningspapper och glödstekte dem i öppna spisen. Fan vad tråkigt det är att vara född på 80-talet.

I all fall, här är några av bilderna:

Margit och Mojje-11 Margit och Mojje-36

Det här var Margits mammas finsjal. Margit och Mojje-9 Margit och Mojje-3Margit och Mojje-29Margit och Mojje-24

Den här ljusa sjalen var en del av Margits tonårsrevolt. Svårt för mig att se vad som är så crazy med den men tydligen fick den dräktpolisen att storkna. Rebel girl, rebel girl you are the queen of my world.

Klicka här om du vill läsa sömmerskans inlägg om tröjan

5 Kommentarer
 1. Meta says:

  Hej. Jag har nått hit genom Malin Bohm och hennes blogg om dräktsömnad. Dina bilder som förekommer även där tycker jag är alldeles underbara och starkt uttrycksfulla. Malins vackra textilier talar så ljuvligt i dina bilder. Margit här ovan är precis så krispigt härlig som jag tänker mig att hon är i verkligheten. Vad härligt det måste vara att få möta henne som bär på ett så starkt arv men också för dig att ha den anknytningen till henne. Fortsätt fotografera. Själv väver jag och alla våra hantverk är så värdefulla. Lycka till.

 2. Eva Öberg Elg says:

  Hej vilka vackra bilder. 🙂
  Som inflyttad till ön på 70-talet så vet jag att det var inte alldeles lätt att komma in i samhället Kanske lättare för mig som 8åring och jag är glad att jag fick möjligheten att bland annat genom familjen Svensson få lära mig och ta del av det arv och de traditioner som fanns och fortfarande finns på ön.
  Lycka till med allt du tar dig för. Du verkar ha ”guld-ögon” och fingrar./Eva

 3. Lina says:

  Tack Eva det var fint sagt 🙂

  Ber om ursäkt å alla mina förfäders vägnar för att de sedan hundratals år tillbaka sett till att bygga upp en så hård social mur för att hålla utsocknesfok ute.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *